Kaziukowa tradycja liczy sobie ponad czterysta lat. W Suwałkach kiermasz odbędzie się po raz siedemnasty. Tym razem „jarmark odpustowy w nowomiejskich realiach” wypada 5 marca.
XVIII KAZIUK SUWALSKI
Niedziela, 5.03.2017, godz. 10:00-15:00
ul. Patli i fragment ul. Witosa (obok kościoła pw. św. Kazimierza Królewicza)
Wstęp wolny
Regulamin przyjmowania zgłoszeń i prowadzenia handlu towarami komercyjnymi podczas XVIII Kaziuka Suwalskiego (2017)
Karta zgłoszenia wystawcy komercyjnego w kiermaszu podczas XVIII Kaziuka Suwalskiego (2017)
Szczegółowych informacji udzielają:
Mirosław Jankowski, tel. (87) 563 85 16
Helena Kozłowska i Mirosław Nalaskowski, tel. (87) 566 42 11, 563 51 76
Kaziuk Suwalski, czyli „jarmark odpustowy w nowomiejskich realiach” wywodzi się ze wspólnej dla Polski i Litwy tradycji uczczenia Świętego Kazimierza – patrona Metropolii Wileńskiej i Wielkiego Księstwa Litewskiego, której Suwalszczyzna była częścią do 1795 r. Choć współczesny kiermasz ma charakter bardziej wielkomiejski, to mimo upływu czasu nie zatracił swego kolorytu.
Tak wyglądał Kaziuk w Wilnie w 1936 roku:
Podobnie jak w Wilnie, gdzie główny historyczny jarmark od ponad 400 lat funkcjonuje obok kościoła Świętego Kazimierza, również w Suwałkach organizowany jest przy parafii pod wezwaniem św. Kazimierza Królewicza.
Dzięki staraniom organizatorów – Suwalskiego Ośrodka Kultury działającego wspólnie z parafią pw. św. Kazimierza – udaje się zachować historyczną ciągłość kulturową Kaziuka Suwalskiego, który podobnie jak jego pierwowzór, Kaziuk Wileński, zmienia charakter w zależności od terminu, w jakim się odbywa. Gdy odpust kazimierski przypada w karnawale – impreza ma charakter ludyczny, jeśli w Wielkim Poście – refleksyjny.
Tradycyjnie na kiermaszu można będzie kupić rękodzieło ludowe zarówno z Suwalszczyzny, jak i będące dziełem litewskich twórców, specjalnie na ten dzień zapraszanych do Suwałk. Ulice Patli i fragment Witosa w pobliżu kościoła zapełnią się kolorowymi kramami, na których prezentowane będą autentyczne dzieła sztuki ludowej.
Urzekająca ręcznie wykonane ceramika ludowa, wyroby plecione i wyczarowane przez zręczne ręce z drewna, cieszące oczy kolorowe wałki podwileńskich palm wielkanocnych, różnobarwne pisanki pieczołowicie zdobione wzorami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie czy artystyczne kowalstwo ludowe to tylko część „egzotyki” stwarzającej wyjątkowy nastrój i niepowtarzalny klimat tego święta. Uczestnicy Kaziuka Suwalskiego cenią sobie również możliwość zakupu apetycznych „prawie smorgońskich” obwarzanek oraz kaziukowych serc z piernika z sentencjami. Wielbiciele smacznego jadła znajdą na straganach przygotowane tradycyjnymi metodami smakowite wędliny, pieczywo, smalec i inne specjały. W trakcie każdego suwalskiego Kaziuka prezentowane są także pokazy dawnego rzemiosła ludowego.