Marcin Gąglewski i Anna Żaborowska z Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach wygrali finał konkursu kulinarnego podsumowującego III edycję projektu „Gotuj lokalnie”. 16 października w kulinarnych zmaganiach udział wzięło 10 ekip, które zostały wybrane przez jury spośród ponad 70 zgłoszeń. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki lub deseru oraz dania głównego z wykorzystaniem wieprzowiny, polskich kasz oraz produktów regionalnych.

Prace uczniów oceniało znakomite jury:

  • Teo Vafidis – szef kuchni i ekspert kulinarny, ambasador kultury greckiej
  • Giancarlo Russo – szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny, ambasador kuchni włoskiej
  • Marcin Budynek – szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka

 

Zwycięzcami konkursu zostali Marcin Gąglewski i Anna Żaborowska z Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach, którzy przygotowali: przystawkę – warzywa z chipsem z boczku oraz octem balsamicznym i miechunką oraz danie główne – kasza kuskus z suszonymi pomidorami oraz marynowanymi żeberkami podanymi na chmurce z czerwonego szczawiu.

Ich opiekun była Lucyna Poczobut.

Jury zwracało uwagę na smak, aromat, prezentację potraw oraz wykorzystanie produktów regionalnych. Najbardziej zachwyciła pomysłowość młodych kucharzy, ich odwaga w łączeniu smaków i warsztat pracy.

Źródło: http://www.efrwp.pl/news/show/241/finalisci-iii-edycji-konkursu-gotuj-lokalnie