Na stronie suwalskiej Biblioteki Publicznej im. M. Konopnickiej można posłuchać wspomnień suwalczan o smakach dzieciństwa.

  • „…brakuje mi smaku złotego szampana mlecznego. Za «Kubusiem» w sklepie mleczarskim sprzedawanego”. [Tadeusz Kolter]
  • „…były jajka faszerowane, były parówki takie, były prawdziwe bułki, były lody – teraz to jest Galeria Jednego Obrazu – na taki lód się czekało cały rok!” [Maria Lauryn]
  • „Pan Milewski sprzedawał chlebek taki świeży, pachnący. Takie kręcone, gdzieś takiej długości, takie bułeczki były kręcone, posypywane cukrem”. [Bożena Kolter]

Kartacze, babka ziemniaczana, soczewiaki i sękacze kojarzą się bezsprzecznie z kuchnią Suwalszczyzny.  Jak wyglądała przed- i powojenna kuchnia mieszkańców Suwalszczyzny? Czy mocno odbiegała od tego, co jadamy współcześnie? Odpowiedzi na te pytania pod adresem: http://digi.bpsuwalki.pl/najbardziej-pamietam-te-dlugie-buleczki-chlebki-pachnialo-na-calej-ulicy-wspomnienia-suwalczan-o-smakach-z-dziecinstwa/

Posłuchajcie jak biblioteczni Świadkowie Historii wspominają smaki dzieciństwa. Link do podcastu: https://www.youtube.com/watch?v=gV1g1KgOH9I

Podcast „Ze wspomnień historie utkane”. O kuchni, zabawach z dzieciństwa, zmieniającym się mieście, szkole i innych tematach opowiadają Świadkowie Historii nagrani przez Pracownię Digitalizacji i Historii Mówionej Biblioteki Publicznej im. Marii Konopnickiej w Suwałkach. Wspomnienia komentarzem opatrzył dr Krzysztof Snarski, etnolog i regionalista z Muzeum Okręgowego w Suwałkach.

***

Zdjęcia z archiwum Pracowni Digitalizacji i Historii Mówionej w Bibliotece Publicznej im. Marii Konopnickiej w Suwałkach oraz bazy Openverse na prawach licencji CC BY 2.0. Muzyka pochodzi z zasobów www.free-stock-music.com.