Od 7 do 9 sierpnia na Suwalszczyźnie będzie odbywał się Slowfoodowy Festiwal Kulinarny organizowany przez Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego. Patronat honorowy na festiwalem sprawuje Prezydent Miasta Suwałk, Czesław Renkiewicz.
Wspólne spotkania podczas festiwalu mają przypominać, że gotowanie jest przyjemnością, a pożywienie to strawa nie tylko dla ciała, ale przede wszystkim dla duszy. Podczas spotkań organizatorzy chcą prezentować i przybliżać kuchnie z Suwalszczyzny, te które są tutaj obecne od zarania, ale też i te, które pojawiły się dzięki różnorodności kultur, które zaaklimatyzowały się na tym obszarze i znalazły tutaj swoje miejsce. Przy okazji wspólnego gotowania i smakowania będzie okazja opowiadać o zwyczajach, tradycjach, nie tylko kulinarnych.
Organizatorzy proponują poznanie kuchni: kresowej, suwalskiej, tatarskiej oraz warsztaty wypieku chleba, sękacza, robienia masła i sera, warsztat nalewek i naparów oraz bartniczo-pszczelarski. W Suwałkach odbędą się warsztaty kuchni kresowej i tatarskiej.
źródło: www.alcha.pl