Bitki wołowe, tatar, gulasz i burgery można było spróbować w czasie IX Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Sąsiedzi przy stole”, który odbył się w suwalskim Parku Konstytucji 3 Maja. Mimo deszczu chętnych na degustację nie zabrakło.
W tym roku kucharze z Gruzji, Słowacji i Polski przyrządzali potrawy z wołowiny. Była muzyka na żywo, warsztaty kulinarne, konkursy i degustacja. Chętni mogli skosztować między innymi tatarskiego gulaszu ,,Azu” czy tradycyjnego żurku. Wszystko z dodatkiem sera z Wiżajn i owoców z suwalskich sadów. W konkursie najwyżej oceniono potrawy przygotowane przez węgierskich kucharzy ze Słowacji. Drugie miejsce zajął Browar Suwalski (w tej drużynie znalazł się kucharz z Gruzji), a trzecie Suwalska Spiżarnia. Tradycyjnie kucharzom pomagała młodzież z suwalskich szkół średnich.