Pojedynek kucharzy, jarmark produktów regionalnych i rękodzieła artystycznego i sztuki ludowej oraz występy zespołów artystycznych i kapel z terenu pogranicza polsko- litewsko-białorusko- rosyjskiego to główne atrakcje Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Sąsiedzi przy stole”, który odbył się w Parku Konstytucji 3 Maja. Zaprezentowano kuchnię regionalną bazującą na naturalnych surowcach i tradycyjnych metodach przygotowania potraw w sąsiadujących z Suwałkami i Suwalszczyzną, regionach Litwy, Białorusi i rosyjskiego Obwodu Kaliningradzkiego.

Jury najwyżej oceniło potrawy przygotowane przez ekipę z Alytusa: polędwiczkę z borowikami, ziemniakami i świeżym ogórkiem, polanymi sosem kurkowym i posypanymi świeżym koperkiem, a na deser gryczaną babeczkę polaną czekoladą. Smakowita była też zupa rybna ugotowana przez kucharzy z suwalskiej restauracji „Rozmarino”.

Dodatkową atrakcją była próba ustanowienia rekordu świata na najdłuższą kiszkę ziemniaczaną. Udało się przyrządzić kiszkę o długości ponad 135 metrów. W trakcie spotkania wystąpiły też zespoły ludowe z polsko-białorusko-litewsko-rosyjskiego pogranicza. W kilkudziesięciu stoiskach można było kupić m.in. oryginalne litewskie wędliny, wędzoną słoninę, chleb, kwas chlebowy oraz smakołyki kuchni tatarskiej.