Desery z definicji są czymś fantastycznym. Podczas suwalskiego Festiwalu Fantastyki można było przekonać się, że są desery fantastyczne jeszcze bardziej. W konkursie kulinarnym „Obłędna herbatka u Kapelusznika” najwyżej oceniono „ Czerwoną królową” czyli czekoladowy deser z burakami, który przyrządziła Urszula Letkiewicz. Otrzymała ona nieoficjalny tytuł twórcy nadzwyczajnego, oryginalnego deseru z użyciem warzyw, który na myśl przywodzi smakołyki opisywane w literaturze fantastycznej, bajkach, legendach.
Smakowity był też „ Urok Jegli” czyli biały deser niczym nieskazitelne lico tej niezwykle pięknej dziewicy , a przygotowany z rabarbaru. A „ Ciasteczka z bagien” to zdrowe i smaczne ciasteczka z zielonym groszkiem. Z kolei jeden z uczestników konkursu przygotował Galaretkę Galadrieli, która spożywano na uczcie przed wyprawą Drużyny Pierścienia do Mordoru.
Wszystkie desery w konkursie kulinarnym „ Obłędna herbatka u Kapelusznika” przygotowano z wykorzystaniem warzyw.