15 października dzieci z suwalskiego Przedszkola nr 6 uczestniczyły w warsztatach kulinarnych w ramach Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego na temat zdrowego odżywiania, zainicjowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wieprzowina w nowej odsłonie zagościła na talerzach przedszkolaków, innowacyjne dania, takie jak: meatballs – kulki mięsne na szaszłykach, chipsy pieczone ze schabu, tostowe lizaki, tartaletki z musem i owocami kandyzowanymi. Potrawy stworzone przez kucharzy Kuźnia Food & Drink Suwałki przy udziale małych kucharzy, są dowodem na to, że zdrowa dieta nie musi być nudna.
A wszystko po to, by zwrócić uwagę na konieczność utrzymania zbilansowanej i zdrowej diety, nie wykluczającej białka zwierzęcego.
W ramach tego projektu edukacyjnego, poza warsztatami kulinarnymi odbędzie się cykl spotkań i debat z dietetykami i ekspertami dla dzieci i ich rodziców w przedszkolach i placówkach przedszkolnych, szkołach średnich i na uczelniach. W podlaskim wytypowano do projektu 12 placówek oświatowych, w tym w cztery z Suwałk: dwa przedszkola, Zespół Szkół nr 4 i Państwową Uczelnię Zawodową.