W ostatni czwartek listopada w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach odbyła się degustacja potraw z dziczyzny. Produkty z mięsa jelenia przygotowywały przedstawicielki ośmiu Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu suwalskiego oraz augustowskiego i sejneńskiego. Współorganizatorami przedsięwzięcia, obok gospodarzy był Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Suwałkach oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego. Wszystko to odbyło się w ramach cyklu warsztatów o tematyce związanej z dziczyzną, która przed wiekami na stale gościła w staropolskiej kuchni.

Uczestniczy warsztatów kulinarnych przyswajali wiedzę o szczególnych właściwościach dziczyzny oraz metodach jej przyrządzania. O tajnikach tego mięsa informował Wojciech Zaniewski, Łowczy Okręgu PZŁ w Suwałkach oraz Paulina Makarska, ekspert żywienia i prowadząca warsztaty. Podkreślali oni, że promocja dziczyzny, która jest mało popularna oraz zupełnie niedoceniona, jest konieczna. Polska dziczyzna jest w niemal 90% przeznaczona na eksport. Tymczasem ma bardzo wiele zalet i bogatą historię. Wśród walorów dominuje fakt, że jest to mięso chude i zdrowe, no i przede wszystkim niezwykle apetyczne. Warsztaty stały się niejako próbą przywrócenia jej roli i miejsca na dzisiejszy stole, nie tylko w okresie świątecznym. Oczywiście, jak zaznaczali rozmówcy, do jej przygotowywania potrzeba odwagi.

Zadowolenia z organizacji degustacji nie kryła także dyrektor CKR Jolanta Nikścin oraz Regina Renowicka, kierownik praktycznej nauki zawodu.

Spróbujemy przekuć to dzisiejsze wydarzenie w korzyść dla naszej szkolnej społeczności, która liczy blisko pół tysiąca uczniów. Wśród 25 oddziałów są także klasy żywienia usług gastronomicznych, dla których nowości kulinarne są ważne. Może to być także początek jeszcze szerszej współpracy z Urzędem Marszałkowskim oraz Związkiem Łowieckim i samorządem terytorialnym – powiedziała J. Nikścin.

Wśród zaproszonych na pokaz kulinarny gości znaleźli się: poseł Jarosław Zieliński, prezydent Suwałk Czesław Renkiewicz oraz przewodniczący Rady Miejskiej Zdzisław Przełomiec wraz z radnymi: Tadeuszem Czerwieckim i Jarosławem Kowalewskim. Obecni byli także przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego i niektórych kół łowieckich – spośród 375, które działają w Województwie Podlaskim.