Zmodernizowana, kosztem 3,2 mln zł Hala Mięsna suwalskiego Targowiska Miejskiego jest już otwarta. Dziś Łukasz Kurzyna, zastępca Prezydenta Suwałk przekazał klucze pierwszym trzem najemcom. Ci handel rozpoczną już od najbliższego tygodnia. Całą hala to ponad 30 miejsc handlowych, który na dzień dzisiejszy w 100% mają swoich najemców.

Hala Mięsna na targowisku przy ul. Sejneńskiej wymagała pilnego remontu. Pomieszczenia nie nadawały się do handlu. Były zniszczone, bez wentylacji czy klimatyzacji. Dzięki przebudowie ilość lokali wzrosła trzykrotnie, a powierzchnia handlowa urosła do blisko 900 m2.

Do budynku zostało doprowadzone ciepło z sieci miejskiej i woda z nowego przyłącza z ul. 1-go Maja. Do odprowadzenia ścieków wykorzystana zostanie istniejąca sieć kanalizacji na placu targowym.

Wyremontowany i rozbudowany budynek jest budynkiem nowoczesnym, klimatyzowanym, dostępnym osobom niepełnosprawnym z wykorzystaniem nowych rozwiązań materiałowych w zakresie technologii jak i wyglądu.

Budynek wyposażony jest w instalacje:

  1. Wentylacji mechanicznej nawiewnej i wywiewnej wyposażoną w funkcję odzysku ciepła z powietrza wywiewanego.
  2. Kanalizacji sanitarnej.
  3. Kanalizacji sanitarnej tłuszczowej włączonej poprzez separator tłuszczów do kan. sanitarnej.
  4. Kanalizacji deszczowej.
  5. Wodociągową.
  6. Elektryczną.
  7. Odgromową.
  8. Oddymiającą.

– Targowisko przy ul. Sejneńskiej to stały element naszego Miasta, który wpisał się w na stałe w jego krajobraz i chcę zapewnić, że zarówno kupcy tu handlujący jak i mieszkańcy korzystający z usług targowiska mogą być pewni, że bazar przy ul. Sejneńskiej pozostaje na swoim miejscu – zapewnił Łukasz Kurzyna, zastępca Prezydent Suwałk przed wręczeniem kluczy dla pierwszych najemców zmodernizowanej Hali Mięsnej.