22 i 23 lipca to będą dwa dni poświęcone tradycji regionu suwalskiego, podczas których w naszym mieście królować będzie folklor i znakomita kuchnia. Jest to połączenie dwóch wydarzeń: Jarmarku Folkloru oraz Międzynarodowego Festiwalu Kulinarnego Sąsiedzi Przy Stole w jedno wydarzenie: Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku.
Pierwszy dzień to prezentacja kultury i muzyki ludowej. Odbędzie się wtedy przegląd folkloru muzycznego Suwalszczyzny, koncert zespołów muzycznych i wokalno-tanecznych, a także kiermasz rękodzieła i lokalnych przysmaków oraz pokazy rzemiosł tradycyjnych. Drugiego dnia prym wieść będzie kuchnia i potrawy, będą je przygotowywać miejscowi kucharze wspólnie z naszymi przyjaciółmi z miasta partnerskiego Grande-Synthe – z racji jubileuszu 45-lecia współpracy pomiędzy miastami. Kucharze przygotują dania kuchni francuskiej z użyciem regionalnych produktów Suwalszczyzny, w tym jesiotra hodowlanego.
Program ramowy Suwalskiego Jarmark Folkloru i Smaku 22–23 lipca, park Konstytucji 3 Maja
22 lipca (sobota)
– godz. 10-19 – kiermasz rękodzieła i sztuki ludowej oraz jadła regionalnego,
– godz. 12-19 – pokazy rzemiosł tradycyjnych,
– godz. 12-12.10 – uroczyste otwarcie Suwalskiego Jarmarku Folkloru i Smaku przez Prezydenta Miasta Suwałk, Starostę Suwalskiego, Dyrektora SOK i Wójtów gmin powiatu suwalskiego,
– godz. 12.10-12.40 – prezentacja laureatów 57 Ogólnopolskiego Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą – reprezentantów Suwałk i Suwalszczyzny,
– godz. 12.40-17.40 – przegląd tradycyjnego folkloru muzycznego Suwalszczyzny. Przegląd jest kwalifikacją do udziału w ogólnopolskich festiwalach folklorystycznych, między innymi do 58 Ogólnopolskiego Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą w roku 2024,
– godz. 18 – koncert kapeli „Przeroślaki” z Przerośli.
23 lipca (niedziela)
– godz. 9-18 – kiermasz rękodzieła i sztuki ludowej oraz jadła regionalnego,
– godz. 10-12 – Śniadanie Kresowe – dania kuchni kresowej przygotowane przez Restaurację – Pensjonat Folwark Hutta,
– godz. 12-15.30 – Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Sąsiedzi przy stole” – temat przewodni: kuchnia francuska z wykorzystaniem jesiotra z Suwalszczyzny i produktów lokalnych. W konkursie udział wezmą kucharze z Polski, Litwy i Francji,
– godz. 12-15 – warsztaty kulinarne z udziałem uczniów suwalskich szkół o profilu gastronomicznym prowadzone przez Marcina Budynka,
– godz. 12-16 – prezentacje artystyczne zespołów i kapel – cz. 1: Zespół Uniwersytetu III Wieku „Złota Jesień”, Zespół Ukraiński „Wyszywanka” z Suwałk, Zespół Taneczny „Srebrne Pierwiosnki”, Kapela „Onegdaj” z Filipowa, Zespół „Suwalskie Starszaki”, Zespół Pieśni i Tańca „Suwalszczyzna”,
– godz. 16 – ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród,
– godz. 16.30-18 – prezentacje artystyczne zespołów ze środowiska polskiego w Litwie – cz. 2: Zespół Ludowy „Troczanie” z Trok, Kapela Zespołu Pieśni i Tańca „SOLCZANIE” z Solecznik.