Poznajmy się
Tak udanego pikniku w suwalskim parku Konstytucji 3 Maja dawno nie było. Tegoroczny piknik kulinarny odbył się w ramach „Dnia Kultury i Tradycji Ukraińskiej” i poświęcony był właśnie kuchni ukraińskiej. Oprócz degustacji pysznych dań na suwalczan czekały koncerty, kiermasz rękodzieła regionalnego, a także rozstrzygnięcie konkursu „Gdzie te piękne ogrody i kwieciste balkony”. Piknik był współorganizowany przez Urząd Miejski w Suwałkach, Bibliotekę Publiczną im. M. Konopnickiej oraz Związek Ukraińców w Suwałkach, a dofinansowany z Programu Współpracy Transgranicznej Polska-Białoruś-Ukraina 2014-2020. W Suwałkach według szacunkowych danych mieszka i pracuje ok. 1 tys. Ukraińców, o których suwalczanie niewiele wiedzą. Celem działań takich jak piknik kulinarny jest pokazanie mieszkańcom Suwałk tradycji i kultury ukraińskiej.
W konkursie kulinarnym trzy drużyny przygotowały potrawy kuchni ukraińskiej:
– Stowarzyszenie Związek Ukraińców w Suwałkach (zupa: barszcz ukraiński, danie główne: zrazy wołowe z bakłażanem saute i farszem z grzybów oraz sera i kapusty),
– Stowarzyszenie Litewskich Lokalnych Grup Rybackich (przystawka: przekąski rybne, danie główne: zupa rybna),
– Suwalska Spiżarnia – Podlaski Szlak Kulinarny (danie główne: lagmana jagnięca (potrawa tatarska, pieczona jagnięciną z warzywami i przyprawami oraz makaronem), deser: syrniki (placuszki twarogowe).
Każdy z zespołów kucharskich przygotował 300 porcji degustacyjnych potraw kuchni ukraińskiej w formie przekąski lub deseru oraz zupy lub dania głównego. Konkurs wygrała drużyna Suwalska Spiżarnia przed Stowarzyszeniem Litewskich Lokalnych Grup Rybackich i Związkiem Ukraińców.
Warsztaty kulinarne z udziałem uczniów Zespołu Szkół nr 4 im. M. Rataja i Zespołu Szkół CKR im. W. Witosa poprowadzili: Marcin Budynek, mistrz kulinarny, założyciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, Robert Sowa oraz ukraiński kucharz Roman Porecajło. Uczniowie suwalskich szkół przygotowali m.in.: ziemniak pieczony na soli faszerowany śledziem i kawiorem ze szczupaka po kijowsku oraz ukraińskiego bogracza.
Przez cały czas trwania imprezy kulinarnej odbywał się kiermasz wyrobów regionalnych, a czas umilały występy zespołów muzycznych: Stowarzyszenia Seniorzy z Pasją HORYZONT, Stowarzyszenia Suwalskie Starszaki, Związku Ukraińców w Suwałkach, Grzanka z GOK Krzywe, Ancyjas z SOK, Dobryna i „Horpyna”. Obejrzeć można było pokazy kulinarne Mikołaja Reya i pokaz kiperski parzenia herbaty w wykonaniu Jerzego Czapli.
W czasie pikniku „Sąsiedzi przy stole” wręczono nagrody w konkursie „Gdzie te piękne ogrody i kwieciste balkony” oraz sezon podsumowali suwalscy działkowcy. Szersza relacja w następnym wydaniu „DwuTygodnika Suwalskiego”.
Piknik „Sąsiedzi przy stole” był realizowany w ramach projektu „Poznajmy się – Ukraińcy w Suwałkach, Polacy w Tarnopolu”. Projekt ten jest dofinansowany z Programu Współpracy Transgranicznej Polska-Białoruś-Ukraina 2014-2020 w ramach Europejskiego Instrumentu Sąsiedztwa.