W Bibliotece Publicznej im. M. Konopnickiej odbyło się spotkanie z Olga Pogorzelską, autorką książki „Z rosyjskiego pieca”. Autorka opowiadała o tradycyjnych potrawach mniejszości rosyjskiej mieszkającej na Suwalszczyźnie.

Przepisy pochodziły od najstarszego pokolenia Rosjan, więc w książce znalazła się galeria potraw przyrządzanych wedle starych, zapomnianych receptur. Dowiedzieliśmy się, że jadłospis był ściśle powiązany z kalendarzem świąt i postów, a produkty pochodziły głównie z własnych gospodarstw wiejskich . Królowały ziemniaki, marchewka, nabiał, a w okresie świątecznym – mięso.

Tradycyjna kuchnia rosyjska to także znane wszystkim kartacze, pierogi  czy babka ziemniaczana, co dowodzi o przenikaniu kulinariów pomiędzy różnymi kulturami. To, co wyróżnia kuchnię rosyjską to przede wszystkim nazwy potraw.

Po spotkaniu goście mieli okazję do degustacji „jeżyków” – klusek zrobionych z mąki, jaj i twarogu, polanych masłem i cukrem.

Spotkanie odbyło się dzięki wsparciu finansowym Województwa Podlaskiego.