Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku odbył się 26 i 27 lipca. Przez dwa dni w Parku Konstytucji 3 Maja rozstawione były kramy z rękodziełem oraz produktami regionalnymi. Pierwszego dnia odbyły się prezentacje laureatów (reprezentantów Suwalszczyzny) 59. Ogólnopolskiego Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą i Festiwalu Sabałowe Bajania w Bukowinie Tatrzańskiej. Następnie odbył przegląd Tradycyjnego Folkloru Muzycznego Suwalszczyzny, podczas którego jury rekomendowało by na 60 Ogólnopolskim Festiwalu Kapel i śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą w 2026 roku region Suwalszczyzna reprezentowany był przez następujących wykonawców:
– w kategorii zespołów – Zespół regionalny „Lipsk” z Lipska
– w kategorii solistów solistów śpiewaków – Ewa Kuprewicz z Żywej Wody
– w kategorii solistów instrumentalistów – Małgorzata Makowska z Suwałk
Natomiast członkowie jury uważają, że na Festiwalu „Sabałowe Bajania” w Bukowinie Tatrzańskiej Suwalszczyznę w roku 2026 powinni reprezentować:
– w kategorii zespołów – Zespół Śpiewaczy „Nachodne” z Sejn
– w kategorii solistów śpiewaków – Krystyna Rowińska z Nowinki
Członkowie jury zauważają wysoki i wyrównany poziom występów oraz ugruntowaną samoświadomość wykonawców w zakresie doboru i wykonawstwa repertuaru oraz bardzo cenny fakt uczestnictwa dzieci i młodzieży w działalności zespołów.
Drugiego dnia Suwalskiego Jarmarku Folkloru i Smaku odbył się się Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Sąsiedzi przy Stole oraz pokaz kulinarny w wykonaniu Jakuba Kuronia. W tym roku tematem przewodnim rywalizacji czterech drużyn kucharskich była gęsina. W skład jury kulinarnego wchodzili: znany szef kuchni i osobowość internetowa Jakub Kuroń jako przewodniczący oraz: szef kuchni restauracji Tatarak w Hotelu Loft Bogdan Mróz i znany suwalski restaurator stojący za marką Kalinka Jan Kalinowski. Po obejrzeniu przygotowań oraz degustacji jury podjęła następujące ustalenia:
Przyznać wyróżnienie drużynie z Rokiszek (Litwa) za monoporcję z serkiem Philadelfia i gęsiną. Trzecie miejsce zdobyła drużyna – Gospodnicy Miejscy z Suwałk za „Kluchę Suwalską”. Drugie miejsce zajęła drużyna Bank Smaków z Suwałk za pierś z gęsi z purée z czerwonej kapusty i soczewicą z masłem czosnkowym. Pierwsze miejsce wywalczyła drużyna z miasta partnerskiego Suwałk – Cesis z Łotwy za chłodnik.
Na scenie tego dnia prezentowały się zespoły i kapele z Suwalszczyzny, Litwy oraz Łotwy, które swoją twórczością umiliły uczestnikom Jarmarku czas.
W ramach Suwalskiego Jarmarku Folkloru i Smaku odbył się także koncert pt. „Jedno jest niebo dla wszystkich” w wykonaniu zespołów Złota Jesień i Romani. Otwarto Namiot Cygański Romano Drom ukazujący charakterystyczne elementy kultury romskiej: muzykę, taniec, ubiór, wróżby. Można było wziąć udział w degustacji cygańskich potraw: zupy na gwoździu, zupy z wiśni na rosole, kotletów po cygańsku, kociołka cygańskiego, udek po cygańsku, pierogów z gęsiną po cygańsku, śledzi po cygańsku, ciasta-cygańskie ścieżki, ciasta cygan i cygańskiego napoju miłości z zaklęciem.