W niedzielę 6 września w Parku Konstytucji 3 Maja już po raz siódmy odbyła się impreza kulinarna „Sąsiedzi przy stole”. tym razem tematem przewodnim były dania kuchni kamedulskiej w związku z jubileuszem 300-lecia miasta Suwałki, założonego przez kamedułów wigierskich.

Przez cały czas trwania imprezy kulinarnej odbywał się kiermasz wyrobów regionalnych i warsztaty kulinarne. Rozstrzygnięto też konkurs „Gdzie te piękne ogrody i kwieciste balkony”. Czas umilały występy seniorskich zespołów muzycznych Stowarzyszenia Seniorzy z Pasją HORYZONT i Stowarzyszenia Suwalskie Starszaki.

Warsztaty kulinarne z udziałem uczniów Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach i Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach prowadził Marcin Budynek, mistrz kulinarny i założyciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka oraz Robert Sowa.
W konkursie kulinarnym wystąpiły trzy drużyny kucharskie reprezentujące Klasztor Pokamedulski w Wigrach, „Pogodne Suwałki” (Miasto Suwałki), Suwalską Spiżarnię z Ejszeryszek. Każda z nich przygotowała po 100 porcji degustacyjnych dla publiczności – w formie zakąski lub zupy i dania głównego oraz po 5 porcji do oceny jury.

Drużyny przygotowały następujące potrawy:

Suwalska Spiżarnia: zakąska – gofry po kamedulsku (gofry z mąki żytniej z pastą rybną), danie główne – micha mnicha (ziemniaki podpiekane i okraszone ziołami, maślanka do popicia), deser – mnich w czekoladzie (ciasto czekoladowe z cieciorki).

Klasztor Pokamedulski w Wigrach: zupa wigierska (rybna), danie główne – pierogi z farszem z pieczonej kaczki na musie z rokitnika.
„Pogodne Suwałki”: zupa – żurek z borowikami z wigierskich lasów, zakąska – kiszka ziemniaczana smażona we fryturze, danie główne – sandacz z wigierskich jezior w sosie porowym z dodatkiem warzyw.

Dania konkursowe oceniło jury w składzie: Czesław Renkiewicz, prezydent Miasta Suwałk, Zdzisław Przełomiec, przewodniczący Rady Miejskiej w Suwałkach, Cezary Cieślukowski, radny Województwa Podlaskiego, Marcin Budynek, Akademia Kulinarna Marcina Budynka (przewodniczący Komisji) oraz Robert Sowa, mistrz kulinarny, współpracownik firmy PRYMAT.

Wyniki konkursu: I miejsce: Klasztor Pokamedulski w Wigrach; II miejsce: Suwalska Spiżarnia z Ejszeryszek; III miejsce: „Pogodne Suwałki”.