„Sąsiedzi przy stole”

„Sąsiedzi przy stole”

W niedzielę 6 września w Parku Konstytucji 3 Maja  już po raz siódmy odbyła się impreza kulinarna „Sąsiedzi przy stole”, której tym razem tematem przewodnim były dania kuchni kamedulskiej w związku z jubileuszem 300. lecia Suwałk, założonego przez kamedułów wigierskich.

Przez cały czas trwania imprezy kulinarnej odbywał się kiermasz wyrobów regionalnych, warsztaty kulinarne,  rozstrzygnięto konkurs „Gdzie te piękne Ogrody i kwieciste balkony”, a czas umilały występy  seniorskich zespołów muzycznych Stowarzyszenia Seniorzy z Pasją HORYZONT i Stowarzyszenia Suwalskie Starszaki.

Warsztaty kulinarne z udziałem uczniów Zespołu Szkól nr 4 w Suwałkach i Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach prowadził Marcin Budynek, mistrz kulinarny, założyciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

W konkursie kulinarnym wystąpiły trzy  drużyny kucharskie reprezentujące Klasztor Pokamedulski w Wigrach, „Pogodne Suwałki” (Miasto Suwałki), Suwalską Spiżarnię z Ejszeryszek.  Każda z nich przygotował po 100 porcji degustacyjnych dla publiczności w formie zakąski lub zupy i dania głównego oraz po 5 porcji do oceny jury.

Drużyny przygotowały następujące potrawy:

Suwalska Spiżarnia:

zakąska: gofry po kamedulsku (gofry z mąki żytniej z pastą rybną), danie główne: micha mnicha (ziemniaki podpiekane i okraszone ziołami, maślanka do popicia), deser: mnich w czekoladzie (ciasto czekoladowe z cieciorki)

Klasztor Pokamedulski w Wigrach:

zupa wigierska (rybna), danie główne: pierogi z farszem z pieczonej kaczki na musie z rokitnika,

„Pogodne Suwałki”:

zupa: żurek z borowikami z wigierskich lasów, zakąska: kiszka ziemniaczana smażona we fryturze, danie główne: sandacz z wigierskich jezior w sosie porowym z dodatkiem  warzyw,

Dania konkursowe oceniło jury w składzie:

Czesław Renkiewicz, Prezydent Miasta Suwałk, Zdzisław Przełomiec  Przewodniczący Rady Miejskiej w Suwałkach, Cezary Cieślukowski, radny Województwa Podlaskiego, Marcin Budynek, Akademia Kulinarna Marcina Budynka (przewodniczący Komisji) oraz  Robert Sowa, mistrz kulinarny, współpracownik firmy PRYMAT.

Wyniki konkursu:

I miejsce: Klasztor Pokamedulski w Wigrach;

II miejsce: Suwalska Spiżarnia z Ejszeryszek;

III miejsce: „Pogodne Suwałki”.

Top