Badanie jakości żywności, jej składu chemicznego, znakowanie produktów spożywczych czy wymagania prawne rolniczego handlu detalicznego to główne punkty seminarium naukowego, które odbyło się w piątek, 17 listopada w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Suwałkach. Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele instytucji i firm z branży rolniczej i żywieniowej i przede wszystkim uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z Suwałk i okolic (Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach, Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku, oraz Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sejnach).

Na wszystkich zainteresowanych czekała część wykładowa (w której prelegentami byli dr inż. Bernard Maciulewski, dr inż. Joanna Szaciło oraz mgr inż. Adam Rubin), dyskusje oraz zwiedzanie laboratoriów chemii spożywczej Centrum Transferu Technologii oraz laboratoriów Wydziału Politechnicznego.

Seminarium było też okazją do zaprezentowania oferty nowego kierunku, który od przyszłego roku akademickiego ruszy w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Suwałkach – mowa o PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWIE SUROWCÓW ROLNICZYCH.