Wspaniałego chleba na zakwasie, bez polepszaczy chemicznych można było spróbować w suwalskim Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego.

Takie święto szkoła organizuje od kilku lat. Tradycyjnie przygotowano wypieki chleba metodą naturalną – na zakwasie oraz chleby z różnymi dodatkami. Nie zabrakło też różnego rodzaju wypieków cukierniczych przygotowanych dla gimnazjalistów zaproszonych do zwiedzania szkoły.

Na początku goście obejrzeli prezentację przygotowaną przez uczniów ZSCKR, promującą wypiek chleba metodą tradycyjną. Dowiedzieliśmy się z niej, że pieczywo znane jest od co najmniej 10–11 tysięcy lat, stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka. Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku, raczej zbliżony był do podpłomyka, znanej obecnie macy lub cienkiego podkładu pod pizzę. Dopiero Egipcjanie około 2600 lat p.n.e. wpadli na to, w jaki sposób uczynić chleb pulchnym. To oni ponad 4000 lat temu po raz pierwszy upiekli chleb na zakwasie. Jest wiele legend na temat powstania zakwasu. Jedna z nich mówi, że pewien niewolnik pracujący przy wypieku podpłomyków, zmęczony nużącą pracą na słońcu, zasnął. Przygotowana papka zbożowa, z której piekł placki dla swojego pana, zaczęła fermentować. Gdy niewolnik się obudził i zobaczył co się stało, przeraził się, że zostanie ukarany za zmarnowanie mąki. Dlatego szybko, potajemnie upiekł dla siebie placki. I okazało się, że były bardziej pulchne i smaczniejsze niż te przygotowane dla swojego pana.

Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego z wielkim zaangażowaniem objaśniali gimnazjalistom poszczególne fazy pieczenia chleba. Następnie wszystkich obecnych zaproszono na degustację różnych rodzajów chleba oraz wypieków cukierniczych przygotowanych przez uczniów klasy II Technikum specjalności „Technik żywienia i usług gastronomicznych” oraz III klasy zawodowej o specjalności „Kucharz”.