Kolejny raz suwalscy emerytowani nauczyciele oraz działacze ZNP spotkali się na dorocznej wigilii. Na zaproszenie Przewodniczącego Sekcji Emerytów i Rencistów ZNP Mieczysława Jurewicza oraz prezesa Oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego Waldemara Brzezińskiego pozytywnie odpowiedziało kilkadziesiąt osób. Uroczystość rozpoczęła przygotowania do najpiękniejszego z polskich świąt. Stała się także okazją do podsumowania minionego roku w działalności organizacji, która skupia bardzo aktywnych byłych pracowników suwalskiej oświaty.

Za sprawą zaproszonych gości w osobach prezydenta Suwałk Czesława Renkiewicza oraz przewodniczącego Rady Miejskiej Zdzisława Przełomca, podczas spotkania poruszono szereg spraw dotyczących rozwoju miasta oraz poziomu życia jego mieszkańców. Nie zabrakło także dyskusji nad stanem oświaty w kraju, regionie i mieście.

Za wieloletnią współpracę z samorządem podziękował M. Jurewicz:

– Dziękujemy Prezydentowi i Radzie Miejskiej Miasta Suwałki za wspieranie naszych działań oraz za wieloletnią współpracę. Jesteśmy aktywni i chcemy tę energię wykorzystywać z pożytkiem dla miasta.

W gronie uczestników znalazły się osoby z wyjątkowo znaczącym, bo 50-letnim okresem aktywności związkowej, które otrzymały odznaczenia przyznane przez Zarząd Główny ZNP. I tak „Odznaką za 50 lat przynależności do Związku Nauczycielstwa Polskiego” uhonorowane zostały: Alicja Bubrowska, Ryta Folejewska i Halina Kasperczyk.

W atmosferę świąteczną wprowadził występ zespołu Studio Piosenki ŚWIETLIK z Suwalskiego Ośrodka Kultury, który prowadzi i szkoli Emil Kulbacki. Nastrój bożonarodzeniowy wyzwolił dodatkowo wiersz „Wigilia” napisany przez Franciszka Sowula, który zaprezentowała Ryta Folejewska. Śpiewające w ŚWIETLIKU dziewczęta: Julia Markowska, Maja Krzyżewska, Malwina Danowska i Maria Polkowska wykonały ciekawie zaaranżowane kolędy i pastorałki. Oprawę muzyczną zapewnił Krzysztof Masłowski z SOK.

Na zakończenie spotkania przełamano się opłatkiem i przekazano życzenia świąteczno-noworoczne. Była także degustacja wigilijnych potraw.