Tłok w ogrodach pokamedulskiego klasztoru na Wigrach świadczył o dużej frekwencji związanej z kolejna edycją Święta Siei. Wszystko to za sprawą licznie przybyłych mieszkańców miasta i gminy Suwałki oraz turystów korzystających z pięknej pogody, cudownego miejsca oraz interesującej oferty przygotowanej przez Lokalną Grupę Rybacką „Pojezierze Suwalsko-Augustowskie”. Na błoniach klasztoru kamedulskiego klasztoru odbyło się impreza kulturalno- kulinarna zorganizowane przez świętujące właśnie dziesięć lat istnienia Stowarzyszenie LGR.

Były stragany z regionalnym jedzeniem: chlebem, wędzonymi rybami, wędlinami, serami, miodem, nalewkami oraz rękodziełem. Była także strefa zabaw dla dzieci. Główną atrakcją tegorocznego Święta Siei była zupa z ryb słodkowodnych, której mógł praktycznie skosztować każdy. Przygotowano jej blisko 150 litrów. Zaserwowano także tort rybny, wykonany z fileta siei, przekładanego chlebem tostowym i galaretką.  W programie było także widowisko historyczne, pokazy rzemiosła i kuchni tradycyjnej, stoiska handlowe z regionalnymi wyrobami oraz zabawa taneczna. Uczestnicy imprezy mogli też posłuchać występów regionalnych zespołów ludowych.

Na temat idei imprezy wypowiedział się jej organizator Cezary Cieślukowski, prezes LGR:

– „Ryby są ważne w naszym regionie, one nas po prostu łączą. A jednym z celów naszego stowarzyszenia jest promowanie tradycji, w tym sposobu żywienia, gdzie ryby są stałym elementem jadłospisu. Rozmawiałem z Prezydentem Suwałk Czesławem Renkiewiczem, że spróbujemy połączyć dwie oddzielne dotąd imprezy w jedno wielkie weekendowe wydarzenie kulinarne. W sobotę organizowalibyśmy na Wigrach Święto Siei a następnego dnia w Suwałkach konkurs kulinarny „Sąsiedzi przy stole”.

Gośćmi tegorocznej edycji Święta Siei byli samorządowcy z miasta Suwałki, gminy Suwałki, powiatu suwalskiego, włodarze z zaprzyjaźnionego miasta Waren oraz parlamentarzyści z naszego regionu.